Вести

From Alignment to Non-Alignment: Yugoslavia Discovers the Third World

Јован Чавошки је 5. јуна 2019. одржао предавање у Вудро Вилсон центру у Вашингтону на тему "Од сврставања до Несвртаних: Југославија открива Трећи свет" у којем је анализирао улогу Југославије у стварању и Покрета несвртаних и утицају који је она имала на покрет током Хладног рата .

Божићна побуна

Навршава се век од српско-српског династичког сукоба у Црној Гори, присталица Петровића и Карађорђевића, и сукоба две концепције српског и југословенског уједињења

Подгоричка скупштина

У Црној Гори којом је владала династија Петровић Његош (1697–1918) друштво се њихало у српској националној идеји. Свети Петар Цетињски, владика Раде (Његош), књаз Данило и краљ Никола имали су своје визије и програме за српско уједињење, каткад с њима на челу српства, а каткад су примат у српству препуштали владарима из Србије.

У част Шемјакиновим српским темама

Међународна научна конференција у част руског историчара и великог познаваоца Србије и српског народа Андреја Леонидовича Шемјакина, одржана је у петак у просторијама Института за новију историју Србије у Београду. Научници из Србије и Русије окупили су се да би заједно овом приликом одали почаст колеги, који је преминуо 2018. године.

Токови историје 2/2018

Изашао је нови број Токова историје 2/2018. Часопис Токови историје настао је из редовне периодичне публикације Института за историју радничког покрета Србије у форми зборника радова Токови револуције. Овај зборник је почео да излази 1967. године и под тим именом је објављиван до 1989. као годишњак.